Over insecten en fashion

Fotografie blijft een communicatiemiddel in de modewereld, door de digitale fotografie en internet is het alsmaar toegenomen. Daardoor zal de vraag naar mooie foto`s blijven bestaan.

Toen ik twintig jaar geleden begon te fotograferen, maakte ik eerst foto`s van de natuur met name de insecten. Toen was het een hobby naast een baan in de wegenbouw. Sinds zes jaar ben ik nu actief als professioneel fotograaf. Ik ben over de jaren heen op meerdere vlakken gaan fotograferen.

Modellenfotografie boeide me al langer. Toen ik daarmee begon, ging ik mezelf steeds meer verdiepen in de modewereld. Ik bekeek het werk van ontwerpers en las hun biografie. Ik ontdekte dat veel van deze ontwerpers inspiratie uit de natuur halen: planten, bomen en zelfs de Zee. De thema’s van modeshows waren ook vaak daaraan gekoppeld of aan alledaagse gebeurtenissen. Ik zie het als kunstvorm en heb geëxperimenteerd om naast modellen foto`s, details van insectenfoto`s te plaatsen. De kleuren en vormen komen ver overeen met patronen en kleuren die in kleding verwerkt zijn. Het is wel zoeken naar de juiste combinatie en het moet ook nog iets vertellen of uitbeelden. Een samenspel van verschillende factoren die samen een geheel vormen.

Hieronder alvast een voorbeeld. De kleuren van de rups komen overeen met het de kleding van model en gebouw (kasteel). Een rups spint een cocon om zich te ontpoppen, terwijl het model met garen staat te spinnen.

Ik werk al geruime tijd samen met een styliste genaamd Victoria Berdychevskay.  We delen elkaars ideeën en creëren zo samen een fotoshoot. Je hebt verschillende mensen nodig om het allemaal tot een geheel te brengen. Op shoots experimenteren we met verschillende items en concepten om te kijken welke resultaten eruit komen. Als iets in je hoofd zit dan komt het in praktijk vaak toch anders over en geeft het een ander resultaat. Daardoor krijg je ook weer nieuwe ideeën en inspiratie.

Ik vind het ook leuk om regelmatig te experimenteren van concepten van oudere modefotografen (die vaak al jaren overleden zijn) en vind het uitermate boeiend hoe iemand in de jaren zestig en zeventig tot bepaalde ideeën kwam. Zo had ik nog een experiment aan de hand van Guy Bourding.

Interesse voor een samenwerking? Stuur een mail naar edwin.brosens@gmail.com!

Guest editor: Edwin Brosens